Ekonomi

Birleşik Metal-İş: Ocak ayında Açlık Limiti 8.782 TL, Yoksulluk Limiti 30.379 TL oldu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Çalışmaları Merkezi’nin (BİSAM) açlık ve yoksulluk araştırmasına göre; Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 506 lira olan taban fiyatı aşarak 8 bin 782 liraya yükseldi. Aylık kira, fatura, ulaşım, eğitim, sağlık ve giyim gibi tüm giderleri kapsayan yoksulluğun sonu 30 bin 379 TL’ye yükseldi.

BİSAM bugün Ocak ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönemi Raporunu yayınladı. Açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamasının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) endeks rakamları, 2003 yılı madde fiyatları, zincir marketlerin internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Örüntüsüne göre yapıldığı belirtildi.

Buna göre; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve istikrarlı beslenmesi için gereken aylık harcama Ocak ayı için 8 bin 782 liraya ulaştı. Bu harcama tutarının sadece gıda için ödenmesi gereken asgari bedel olduğu belirtilmiştir. Hanehalkı tüketim harcamalarının açlık sınırı üzerinden yapılan hesaplama sonuçlarına göre yoksulluk sınırı 30 bin 379 TL oldu.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve istikrarlı beslenme için tüketmesi gereken besinlerin aylık karşılığının 2 bin 385 lira olduğu belirtilirken, bu değerin yetişkin bir kadın için 2 bin 276, yaş arası bir genç için 2 bin 471 lira olduğu belirtiliyor. 15-18, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1000. 651 lira olduğu kaydedildi.

GÜNLÜK HARCAMA 250 LİRAYI AŞTI

Günlük harcamalarda Ocak ayında en yüksek maliyet kümesi 106 lira harcama ihtiyacı ile süt ve süt ürünleri kümesi oldu. Et, tavuk ve balık kümesi için asgari harcama tutarı 41,76 lira oldu. Sebze ve meyvede günlük harcama fiyatı 47 lirayı buldu. Ekmek için gerekli harcama miktarı günlük 23,4 liraya ulaşırken, katı ve sıvı yağ 19 lira harcama gerektiren eser setleri oldu. Yumurta 6,9 TL; Şeker, bal, reçel ve pekmez için 8.8 lira harcanması gerektiği belirtildi.

SEPETİN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASI SÜT VE SÜT İŞLERİ İLE YAPILIYOR

Daha dar bir gruplandırmaya göre ise harcamalarda en yüksek paya yüzde 36,1 ile süt ve süt ürünleri sahip oldu. Et, yumurta ve bakliyat kümelenmesi yüzde 24,5 ile ikinci sırada yer aldı. Harcamalar içinde sebze ve meyvenin payı yüzde 19 olurken, şirket için ekmek, makarna vb. pay yüzde 11 olarak açıklandı. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 9,4 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu