Haber

Kahramanmaraş’ta Ebrar Sitesi davası başladı: 80 kişi hayatını kaybetti

KAHRAMANMARAŞ’ta 80 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de yaralandığı Ebrar Sitesi N blokla ilgili davanın ilk duruşması görüldü. Ebrar Sitesi’nin kurucusu Tevfik Tepebaşı (81), savunmasında şunları söyledi: “Zemin çürümüş olduğu ve deprem beklenenden büyük olduğu için bina çöktü.”

Kahramanmaraş merkezli depremin ilk saniyelerinde çöken ve 1400 kişinin mezarı haline gelen Ebrar Sitesi’nde; 80 kişinin hayatını kaybettiği N blokla ilgili 1’i tutuklu 5 sanığın ‘kasten taksirle ölüme veya yaralamaya sebebiyet verme’ suçundan hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. 22,5 yıla kadar gerçekleştirildi. Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, merhumun yakınları ve tarafların avukatları salonda hazır bulunurken, duruşmaya tutuklu Ahmet Özdemir (64) ve başka bir davada tutuklu bulunan Tevfik Tepebaşı katıldı. kaldıkları cezaevinden SEGBİS üzerinden duruşma yapıldı. Duruşmaya Tevfik Tepebaşı’nın tutuklu damadı Mustafa Timurbanga katılmazken, diğer belgelerden dolayı gözaltına alınan Atilla Öz (62) ve Tepebaşı’nın diğer damadı Ahmet Doğan (51) duruşmaya katılmadı. ), kaldıkları cezaevinde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle duruşma salonuna bağlanamadı. İşitme; 80 kişinin öldüğü, 3 kişinin de yaralandığı N bloğunun teknik sorumluluğu Ahmet Özdemir’in savunmasıyla başladı. Suçlamaları kabul etmeyen Özdemir, “Yüzde 100 tamamen inşa edilmiş olsa bile 1997 yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen bu projenin 7,6 büyüklüğündeki 1. derece depreme dayanması mümkün değildir. Birinci derece depreme göre inşa edilen yapı sağlam kaldı.”

‘İNŞAATI ANLAMIYORUM’

Ebrar Sitesi kurucusu Tevfik Tepebaşı, binadan alınan karot numunelerinin test maliyetlerinin düşük olmasına rağmen, deprem öncesi yapı kullanma izin belgesi için alınan karot numunelerinin değerlerinin yüksek olduğunu söyledi. Tepebaşı kendisini şöyle savundu:

“Umarım vefat edenleri Allah cennetle mükafatlandırır. Ben bir kooperatif lideriyim. Mustafa Timur bir başka kooperatif lideri, Atilla Öz de bir diğer kooperatif lideri. Bunlar benim akrabalarım. Herkesin kendi yönettiği bir kooperatifi var. İnanıyorum ki Burada herkesi tüm kooperatiflerden sorumlu tutmak yasal değildir.N Blok’un inşaatını yapan ve jeofizik mühendisi olan oğlum Mehmet Ali Tepebaşı, buranın zemin etütünü yapan Mehmet Ali Tepebaşı’dır. Kahramanmaraş’ta zemin etüt projesini de ilk uygulayan kişidir.Projeyi Ahmet Özdemir’e yaptırmıştır.Temel atıldıktan sonra 9.İnşaat panosu da belediye tarafından onaylanmıştır.Tamamen denetlenmiş bir bina olduğunu biliyorum. Burası bir kooperatif tarafından yapıldı ama hangi kooperatif olduğunu bilmiyorum. İnşaattan anlamıyorum, binanın üretimiyle uzaktan yakından ilgilenmedim. Buranın yıkılma sebebine gelince, Kahramanmaraş’ta 6,5-7 büyüklüğünde deprem beklenirken, 3 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi. “Zemin çürümüş olduğu ve deprem beklenenden büyük olduğu için bina çöktü.”

‘BİZİM sınandığımız gibi siz de sınanacaksınız’

Duruşmada yakınlarını kaybedenlerden Fatma Nur Özbağış, sanıkların cezalandırılmasını isteyerek Tevfik Tepebaşı’na tepki göstererek, “Tevfik Tepebaşı, ‘Allah’ın onları cennete almasını istiyorum’ dedi. Ona, ‘Allah seni bir an önce cehenneme götürsün’ diyorum. Ve sen bizimsin.” “Test ettiğimiz gibi biz de test edildik. 12 saat sonra eniştem ve ağabeyim elleriyle betonu kazıyarak beni enkazdan çıkardılar. Çekirdekler aynen dedikleri gibiydi, parmaklarıyla çıkardılar, Beton toprak olduğu için birbirine yapışmıyordu” dedi.

‘İNŞAATLARI YAPANLAR DA CEZALANDIRILMALI’

Tarafların avukatları, belgelerde sanık olarak sadece müteahhitlerin yer aldığını ancak izin veren ve binaları denetleyen kamu görevlilerinin sanık olarak yer almadığını söyledi. Tevfik Tepebaşı’nın avukatı Emrullah Kurar, bilirkişi raporlarında kusurlu bulunan belediye görevlilerinin isimlerini bile bilmediklerini belirterek, “Bu kadar insanımızın öldüğü bir yerde sorumlular, Buralara yoğunluk vermek, imar açmak, buralara 4 kat 8 kat vermek burada yok.Burada sorumlular olmayınca buralara kat yoğunluğu verenler gelip ‘Burayı bu müteahhide verdik’ dediler. Bu formdaki bina katları karşılığında burada 4 kat, üstte 10 kat verdik. Görevimiz gereği bunu şu bilimsel verilerle yaptık” diyerek, dosyalar arasında ilgili belediyenin kayıtlarının da bulunduğunu mahkemeye anlattı. “Geçirilmesi gerekiyor” dedi.

‘BUNLARA İZİN VERENLER DE YAPANLAR KADAR KUSURLUDUR’

Merhumun yakınlarının avukatlarından Ömer Furkan Demir, olayın başlangıcının bölgeye imar izni verilmesiyle başladığını vurgulayarak, “Dönemin belediye başkanı, dönemin başkan yardımcıları, O dönemde zemin etütlerini yapan veya bunu yapmadan bu izni veren, belgeyi kim imzalamış olursa olsun, sanık olarak da belgeye eklenmelidir. Hayatı dokunulmaz olan siyasetçi.” “Cenaze de dokunulmaz değil. 80-90’lı yıllarda imara açılan bir alan var. Maraş halkının dere alanı dediği, marul yetiştirilen bir sulak alandan bahsediyoruz. Bizce İzin verenler kadar onu yapanlar da hatalıdır” dedi.

Duruşma sonunda mahkeme, tutuksuz sanıklardan Mustafa Timurbanga hakkında tutuklama kararı çıkararak duruşmayı erteledi.

bigadic-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu