Güneşe çıkmadan önce benlerinizi kontrol ettirdiniz mi?
Yazın güneşin tadını çıkarmak keyifli olsa da zararlı UV ışınlarına maruz kalma risklerine karşı koruyucu önlemler almak şarttır. Benlerin periyodik büyümesinin veya renk değişiminin çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?
Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Rahime Kaşıkaralar, güneşin dermatolojik zararlarına karşı uyarıda bulundu. Güneşe maruz kalmanın en yaygın risklerinden birinin cilt kanseri olduğunu belirten Dr.
ÇOCUKLUK ÇAĞI GÜNEŞ YANIKLARINA DİKKAT!
Nevus, birçok insanda bulunan ve halk arasında “ben” olarak adlandırılan bir deri lezyonudur. Çok farklı yapı ve görünüşe sahip olanlar olmakla birlikte 3-5 mm büyüklüğünde, kahverengi veya siyah renkli, deriden hafif çıkıntılı, zararsız oluşumlardır. Bazıları doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Ben, cilde rengini veren pigmentlerin ortaya çıkması ile oluşabileceği gibi renksiz de olabilir. Çocuklukta şiddetli güneş yanığı, daha sonraki yaşamda cilt kanseri riskini artırır. Benlerin periyodik olarak büyümesi veya renk değiştirmesi normal olsa da istenmeyen rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Kanayan, kaşınan veya yaraya dönüşen benler de bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu değişiklikleri tek tek tespit etmek mümkün olmayacağı için uzman bir dermatolog tarafından dermatoskopik ben takibi çok değerlidir.
Bunun dışında orta yaştan sonra yeni ben oluşumu yaşayan, elliden fazla beni olan, özellikle çocukluk çağında şiddetli güneş yanığı öyküsü olan, ailesinde cilt kanseri öyküsü olan, bağışıklık hastalığı olan veya bağışıklığı etkileyen ilaçlar kullanan kişiler sistemi de takip edilmelidir.
DEĞİŞİKLİKLERDE DOKTORA İLETİŞİME GEÇİN!
Ben takibi ile cilt kanseri ya da diğer cilt sorunları erken dönemde teşhis edilebilmekte ve tedavi daha aktif bir şekilde yürütülebilmektedir.
Güneş ışınları, Melanom adı verilen cilt kanseri riskini artırabileceği gibi BCC ve SCC gibi cilt kanserlerini de artırabilmektedir. Melanom, cildin melanosit adı verilen pigment hücrelerinden kaynaklanır ve en ölümcül kanser türlerinden biridir. Güneşe maruz kalma, benlerin büyümesine ve değişmesine neden olabilir.
Yaz aylarında koruyucu kıyafet giyerek, şapka takarak, güneş kremi kullanarak ve güneşe çıkmadan önce gölgede kalma önlemleri alarak güneşin zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Göz kapağında, eklem bölgesinde vb. hassas olabilecek bölgelerde yerleşirse tahriş oluşabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için bu bölgelerdeki benlerin alınması önerilir. Bunun dışında kişi sadece estetik bulmadığı için benini aldırmak isteyebilir.
Rastgele bir bende listelenenlerin dışında sıra dışı bir durum fark ettiğinizde bir dermatoloğa görünmeniz önerilir. Muayene sıklığı veya ben aldırma kararı konusunda en doğru kararı ve yönlendirmeyi muayene olduğunuz doktor verebilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
haber-olur.xyz